Wednesday, August 15, 2012

Revolusi Perancis 1789-1795

Revolusi Perancis 1789-1795 satu kronologi masa 


1789

        
5 Mei: Ketua Estet dibuka di Versailles
        
Jun 17: Estet Ketiga mengisytiharkan dirinya sebagai Perhimpunan Kebangsaan
        
Jun 20: Gelanggang Tenis Sumpah
        
Julai 14: Kejatuhan Bastille
        
Lewat Julai: Ketakutan spread Besar di kawasan luar bandar
        
4 Ogos: bangsawan menyerahkan hak feudal mereka dalam mesyuarat Majlis Perlembagaan 

                      Negara
        
Ogos 27: Deklarasi Hak Asasi Manusia dan Warganegara
        
Oktober 5-6: wanita Paris berarak ke Versailles dan daya Louis XVI dan keluarganya untuk 

                      kembali ke Paris1790

        
Julai 12: Perlembagaan Sivil Pendita yang menerima pakai
        
Julai 14: raja menerima perlembagaan baru
1791

        
Jun 20-24: Louis XVI dan keluarga cuba untuk melarikan diri dari Perancis dan berhenti di 

                          Varennes
        
Ogos 27: Pengisytiharan Pillnitz
        
1 Okt: Dewan Undangan bermesyuarat
1792

        
April 20: Perancis mengisytiharkan perang ke atas Austria
        
Ogos 10: istana Tuileries menyerbu, dan Louis XVI mengambil perlindungan dengan Dewan 

                        Undangan Negeri
        
September 2-7: September Massacres
        
September 20: Perancis memenangi pertempuran Valmy
        
September 21: kesultanan dihapuskan


    
1793

        
Januari 21: Louis XVI dilaksanakan
        
Februari 1: Perancis mengisytiharkan perang ke atas Great Britain
        
Mac: kontrarevolusi meletus di Vendee
        
April: Jawatankuasa Keselamatan Awam terbentuk
        
Jun 22: Perlembagaan 1793 yang diterima pakai. Ia tidak dimasukkan ke dalam kesan.
        
Ogos 23: tetambak secara beramai-ramai diisytiharkan
        
September 17: harga maksimum yang ditetapkan pada makanan dan komoditi lain
        
Oktober 16: Permaisuri Marie Antoinette dilaksanakan
        
November 10: The Cult Sebab diisytiharkan. Kalendar revolusioner telah diguna pakai


1794

        
24 Mac: Pelaksanaan pemimpin Hebertist sans-culottes
        
April 6: Pelaksanaan Danton
        
Mei 7: Kultus Agung Sebagai diisytiharkan
        
Jun 8: Robespierre mengetuai sambutan Festival Makhluk Persekutuan.
        
Jun 10: Hukum Daripada 22 Prairial akan menerima pakai
        
Julai 27: Kesembilan Thermidor dan kejatuhan Robespierre
        
28 JUL: Robespierre dilaksanakan
   

Kejatuhan Bastille July 14, tahun 1789
     
Bastille, kubu suram yang berkhidmat sebagai penjara keadaan, yang terletak di hujung timur bandar Paris (Gershoy 17). Bastille tertindas sebagai simbol kezaliman, dan juga kerana banyak cerita yang diedarkan mengenai penggunaan bagi penyeksaan dan lain-lain zalim. Satu mob marah mendapat angin berita bahawa terdapat tangan-tangan pada Bastille, Hotel des Invalides dan memutuskan untuk menggempur kubu. Kejatuhan Bastille adalah satu peristiwa penting yang bukan sahaja digambarkan bagaimana kejam Revolusi Perancis, tetapi juga datang untuk mewakili kemenangan rakyat ke atas kezaliman dan penindasan.

    
Kembali ke "Revolusi Perancis" Kronologi

    
Marquis de Launay, gabenor Bastille, sudah bersedia untuk mempertahankan kubu. Dinding 10 kaki tebal, dan menara lebih 90 kaki tinggi. Garnisun terdiri daripada 82 Invalids, 2 cannoneers dan 32 tentera Switzerland. Dalam Bastille 15 meriam, beban tembakan kes yang menunjukkan secara langsung di jambatan angkat, 600 musketoons, 12 muskets benteng dengan lebih 15000 kartrij dan £ 20.000 serbuk. Walaupun kubu mempunyai reputasi sebagai penjara yang sangat keras, terdapat hanya 7 tahanan dalam bangunan dan 4 ini telah diadakan untuk pemalsuan.    
Khabar angin A telah diedarkan bahawa meriam kubu telah bertujuan jalan St Antoine dalam apa yang kelihatan sebagai satu ancaman kepada penduduk Paris. Cemas pada prospek ini, orang berkumpul di sekeliling Bastille untuk menuntut bahawa meriam akan dihalakan. Timbalan menteri dari daerah St. Louis la Kebudayaan de bernama Thuriot de la Rosiere bertemu dengan de Launay, yang memberi jaminan kepadanya bahawa meriam ini bertujuan kerana mereka sentiasa berada. Tidak berpuas hati dengan laporan ini, beberapa ahli-ahli orang ramai mula mengambil tindakan yang lebih langsung dan ganas.

    
Dua lelaki bersenjatakan dengan paksi menyerang pondok pengawal dan cuba untuk menurunkan jambatan tarikan pertama dengan memecahkan rantai. Askar-askar di dalam benteng mengugut untuk melepaskan tembakan jika mereka tidak berhenti. Lelaki yang enggan dan berjaya untuk menurunkan jambatan angkat pertama. Mereka kemudiannya menetapkan untuk bekerja di atas jambatan angkat kedua apabila askar melepaskan tembakan. Selama empat jam orang ramai cuba untuk menurunkan jambatan kedua dan menggempur kubu dan selama empat jam menyerang mereka berpaling ingkar dengan api musket.    
Arus pertempuran beralih apabila beberapa Pengawal Perancis muncul dengan meriam. Menyedari bahawa pertahanan mereka kini boleh breeched, pembela menggesa de Launay menyerah diri. Tetapi sebaliknya menyerahkan, de Launay mengancam untuk meletupkan kubu. Tetapi sebelum dia dapat merealisasikan rancangannya, askar mengangkat bendera putih dan menyerah kalah dengan syarat bahawa ianya tidak akan datang kepada mereka. Ini jaminan diberikan, jambatan angkat diturunkan. Tetapi Pengawal Perancis tidak dapat mengawal orang ramai dan beberapa orang askar terbunuh. De Launay telah tekak memotong mengenai langkah-langkah Hotel de Ville dan kepalanya telah dijalankan di sekitar jalan-jalan di Paris.

    
Dua hari selepas Bastille telah diambil Perhimpunan Nasional mengarahkan bahawa ia akan dimusnahkan. Orang bergembira bahawa "rumput yang tumbuh di mana Bastille berdiri."Sources:

Gershoy, Leo, The French Revolution, (Harry Holt Co., 1932). pp. 17-21.
Higgins, W. ed., The French Revolution Told by Contemporaries. . (Harvard University, 1939) pp. 95-100.
.

Perang Kemerdekaan Amerika atau Revolusi America 1763-1848

             
 
                Perang Revolusi Amerika (1775-1783), juga dikenali sebagai Perang Kemerdekaan Amerika, bermula sebagai perang saudara antara Kerajaan Great Britain dan tiga belas British jajahan di benua Amerika Utara. Negara-negara asing bersekutu dengan revolusioner, yang kemudiannya mengisytiharkan perang ke atas Britain, dan perang menjadi konflik antarabangsa. Perang adalah kemuncak Revolusi politik Amerika, di mana penjajah menumbangkan pemerintahan British. Pada tahun 1775, Revolusioner merampas kawalan setiap tiga belas kerajaan penjajah, menubuhkan Kongres Benua Kedua, dan membentuk Tentera Continental. Pada tahun berikutnya, mereka secara rasmi mengisytiharkan kemerdekaan mereka sebagai sebuah negara baru, Amerika Syarikat. Dari masa ini, negara-negara Eropah lain yang menyaingi Britain sebagai kuasa penjajah menyediakan sokongan untuk para pemberontak, pada mulanya rahsia, kemudian secara terbuka.

                   Sepanjang perang, British dapat menggunakan kelebihan angkatan laut mereka untuk menangkap dan menduduki bandar-bandar pantai, tetapi kawalan desa (di mana 90% daripada penduduk tinggal) sebahagian besarnya mengelak mereka kerana tentera tanah mereka agak kecil. Pada awal 1778, sejurus selepas kemenangan Amerika di Saratoga mengakibatkan penyerahan keseluruhan tentera British, Perancis menandatangani perjanjian perikatan dengan negara baru, dan mengisytiharkan perang ke atas Britain bahawa musim panas, Sepanyol dan Republik Belanda juga telah pergi ke perang dengan Britain lebih dua tahun akan datang. Penglibatan Perancis membuktikan tegas, dengan kemenangan Perancis tentera laut di Chesapeake membawa kepada penyerahan tentera British kedua di Yorktown pada 1781. Perjanjian Paris pada tahun 1783 berakhir perang dan diiktiraf kedaulatan Amerika Syarikat atas wilayah disempadani oleh apa yang kini Kanada untuk utara, Florida di selatan, dan Sungai Mississippi ke barat.

                                     
        1765: Akta Setem berlalu.
        1770: Pembunuhan Beramai-ramai Boston.
        1775: Pertempuran Lexington dan Concord
        1776: Pengisytiharan Kemerdekaan Amerika.
        1781: penyerahan British di Yorktown.Revolusi Amerika, juga dikenali sebagai Perang Kemerdekaan, berlangsung selama lapan tahun dan melibatkan tanah jajahan 13. Penindasan yang berterusan dan rawatan yang tidak adil yang dikenakan ke koloni bertukar menjadi menunjukkan tentangan dan keberanian semasa Revolusi menentang kuasa-kuasa British.

Perang Perancis dan India yang berlangsung selama tujuh tahun memberi British kemenangan yang amat diperlukan mereka tetapi ternyata menjadi satu yang sangat mahal. British mempunyai banyak kepentingan dan menanggung kerugian kewangan yang besar. Dalam usaha untuk membuat, mereka dikenakan ke caj cukai yang zalim. Satu siri Kisah teruk mengehadkan kebebasan dan perwakilan daripada penjajah. Pertempuran di Lexington menjadi titik perubahan dan membawa kepada permulaan Revolusi Amerika.

Pada April 19, 1775, lapan penjajah di Lexington terbunuh manakala seorang askar British mengalami kecederaan. Ini membawa kepada keributan di kalangan penjajah yang tidak bersedia untuk memulakan perang terhadap pemerintahan penjajah. Pertukaran kebakaran di antara kedua-dua pihak tidak terlebih dahulu dirancang. Walaupun penjajah telah berarak bersama-sama sebagai menunjukkan kekuatan, tentera British telah menuju ke Concord. Menunjukkan kekerasan tidak turun dengan British yang mengubah arah mereka dan menuju terus ke arah Lexington. Pertukaran kebakaran yang mengakibatkan kematian lapan penjajah yang membawa kepada kebangkitan. Ini ditambah pula dengan caj cukai dan Akta pelbagai bahawa kebebasan Amerika yang terhad membawa kepada pemberontakan yang terkenal 1775-1783. Dengan bantuan tentera Perancis, Belanda dan Sepanyol, Perjanjian Paris ditandatangani pada tahun 1783 menandakan berakhirnya pemerintahan British.

                                                             George Washington

Kronologi masa Perang Kemerdekaan Amerika atau Revolusi America

Amerika Revolusi adalah salah satu titik perubahan terbesar dalam sejarah Amerika Syarikat dan dunia. Diberikan di bawah adalah jangka masa Revolusi Amerika:

1763: Triti Paris dan Hubertusburg telah ditulis di antara Perancis dan orang asli Amerika yang berakhir perang tujuh tahun di antara kedua-dua pihak.

1764: Akta Hasil Amerika telah diluluskan oleh Parlimen British membenarkan generasi hasil. Ia juga dikenali sebagai "Gula Akta".

1765: Parlimen British meluluskan Akta Setem. Menurut ini, dokumen-dokumen bercetak dan undang-undang untuk dikenakan cukai.

1770: 5 Mac menyaksikan yang terkenal "Pembunuhan Boston" di mana tentera British ditembak mati 5 orang awam dan melarikan diri Boston.

1773: Aktivis-aktivis kolonial yang berpakaian Mohawk India menaiki tiga buah kapal yang penuh dengan teh dan dibuang 342 bekas ke dalam air. Peristiwa ini lebih dikenali sebagai "Teh Boston parti".
1774: Dua belas daripada 13 tanah jajahan yang dihantar kepada Kongres Benua Pertama di Philadelphia menggalakkan dan menggesa penjajah untuk mengharamkan barangan Britain.

1775: Pertempuran Lexington, Concord dan Bunker Hill telah berlaku antara kedua-dua pasukan.

1776: British keluar dari Boston. Kongres mengundi untuk mendapatkan kemerdekaan daripada British pada 2 Julai. 4 Jul menyaksikan Deklarasi Kemerdekaan yang membawa kepada permulaan peperangan rasmi antara Amerika dan British.

1777: 5700 angkatan British dan Jerman bersama-sama dengan tentera loyalis yang diserahkan kepada Mejar Jeneral Horatio Gates. Ini adalah halangan besar utama yang dicapai dalam Perang Revolusi.1778: Kerajaan Perancis diiktiraf Kemerdekaan Amerika dan menjalin pakatan dengan kerajaan Amerika.

1782: Kerajaan British mengundi terhadap mana-mana peperangan di Amerika.

1783: Peperangan ini berakhir secara rasmi. Britain dan Amerika telah menandatangani Perjanjian Paris.

Usia Negara Bangsa  1715-1914
                                                              George Washington


    1713-1789: Kebangkitan Kuasa-Kuasa Besar
    1763-1848: Umur daripada Revolusi

        1763-1783: Revolusi
Amerika
        1789-1795: Revolusi Perancis
        1795-1815: Napoleon Eropah
        1815-1848: Revolusi Nasionalisme Liberal

    1848-1914: Usia Liberalisme


        1850-1915: Diplomasi Eropah
        1848-1871: Penyatuan Negara Amerika
        1848-1900: Pihak Liberal menguasai Politik Negara
        1848-1917: Kebangkitan Sosialisme
        1880-1914: Imperialisme Baru
        1875-1905: Revolusi Perindustrian Kedua

Otto von Bismarck

Otto von Bismarck 1815-1898
 


    Penyatuan Jerman pada tahun 1871 adalah satu peristiwa yang monumental dalam sejarah Eropah. Ia ditubuhkan Empayar Jerman, dan hakikat itu bersama-sama dengan kira-kira antarabangsa kuasa di Eropah dalam tempoh empat puluh tahun akan datang sebahagian besarnya telah dikreditkan kepada strategi politik seorang lelaki, Otto von Bismarck.

    
Kembali ke "Penyatuan Negara Syarikat" Kronologi

    
Bismarck datang dari keluarga Junker Pomeranian, dilahirkan pada tahun 1815 dan membesar di negeri ini berkuasa Jerman Prussia. Beliau mendapat pendidikan di beberapa buah universiti Jerman dan berkhidmat untuk tempoh masa yang singkat dalam perkhidmatan awam Prusia. Walau bagaimanapun, pendidikan yang paling penting datang selepas menyaksikan Revolusi tahun 1848.

    
Tahun 1848 menyaksikan kebangkitan popular liberal di Jerman. Bismarck menentang revolusi liberal pada tahun 1848, kerana dia adalah seorang yang konservatif. Pada tahun 1851, Bismarck menjadi perwakilan Prusia ketua kepada Diet Gabungan. Apabila Perang Crimean dengan Austria meletus, Bismarck yakin kerajaan enggan untuk menggerakkan tentera Gabungan Jerman untuk membantu Austria di kawasan Balkan. Bismarck melihat titik tidak menjajarkan dengan Austria, kerana ia mungkin telah beri hakmilik negara-negara lain. Nasihat Bismarck diikuti, dan pada tahun 1859, beliau menjadi duta Prusia.

    
Beliau telah dilantik dengan Prusia Perdana Menteri pada tahun 1862 dan bermula dengan serta-merta untuk menukar kamus reaksioner kerajaan Prusia. Tradisi, nasionalisme telah dikaitkan dengan liberalisme, tetapi Bismarck membuat nasionalisme konservatif kemungkinan. Dalam ucapan yang diberikan kepada Cara perundangan Prusia dan Bermakna Jawatankuasa pada Oktober 1962, beliau menyatakan bahawa Jerman akan bersatu dengan "besi dan darah," mungkin kenyataan beliau yang paling terkenal.

    
Tiga perang diikuti Crimean: Perang Denmark, Perang Austria-Prusia, dan Perang Perancis-Prusia. Pada tahun 1871 Bismarck menjadi Canselor Jerman dan juga Perdana Menteri dari Prusia. Gelarannya telah ditakrifkan dalam Perlembagaan pada tahun 1871, yang menubuhkan sebuah negeri mahupun negara di mana pemimpin-pemimpin Reichstag dan kerajaan telah mengambil kuasa dari raja-raja dinasti. Bismarck telah mewujudkan keadaan negara Jerman yang bersatu padu, walaupun ia boleh dibahaskan sama ada nasionalisme Jerman atau kuasa Prusia adalah lebih penting dalam kempen beliau.

    
Selepas peperangan ini dan selepas penyatuan, Bismarck cuba untuk mengekalkan keamanan di Eropah melalui satu siri pakatan. Perikatan Tiga Maharaja dengan Austria, Jerman dan Rusia telah ditandatangani pada tahun 1873. Ia gagal menjelang 1878, tetapi segera digantikan oleh Perikatan Dwi dengan Austria dan akhirnya diperbadankan Itali, yang diikuti oleh Perjanjian Reinsurance. Tiada seorang pun daripada pakatan akan bertahan bagaimanapun, dan Jerman adalah belum membuat keputusan dalam dasar luar mereka apabila Bismarck meninggalkan pejabat pada tahun 1890.

    
Pada tahun 1873 Bismarck menubuhkan Kulturkampf melalui Undang-Undang Mei, yang terpinggir Katolik dan Parti Pusat. Reich dimulakan pelbagai bentuk undang-undang sosial di bawah Bismarck, dan juga Undang-Undang Anti-Sosialis 1878, yang menindas organisasi yang mewakili kelas-kelas pekerja. Dia takut Marxsisme dan Demokrat Sosial mengancam kepimpinan beliau.

    
Bismarck meninggalkan pejabat sejurus selepas William II menjadi maharaja. Pemerintah muda tidak memperbaharui Undang-Undang Anti-Sosialis atau Perjanjian Reinsurance, dan dia dan Bismarck tidak bersetuju mengenai keputusan itu. Bismarck telah mengugut untuk meletakkan jawatan jika Undang-Undang Anti-Sosialis tidak dikekalkan, dan seterusnya meninggalkan pejabat tiba-tiba pada tahun 1890.


Sources:

A. J. Taylor, Bismarck: The Man and the Statesman (New York; Random House,1955).
Erich Eyk, Bismarck and the German Empire (New York;  W. W. Norton, 1958).
Gordon A. Craig, Germany 1866-1945 (Oxford; Oxfrord Univ., 1978)

Penyatuan Negara Itali dan German

Penyatuan Negara Bangsa: 1848-1871

Penyatuan Itali: 1852-1864


 
            1849-1878: Pemerintahan Victor Emmanuel II Piedmont-Sardinia.
            1852: Camillo Cavour menjadi Perdana Menteri Sardinia Piedmont.
            1859: Piedmont dan Perancis kekalahan Austria; Piedmont lampirannya Lombardy.
            1860: Piedmont lampirannya Tuscany, Modena, Parma dan Romagna.
                      Garibaldi dan tanah Baju Merah di Sicily.
            1861: Kerajaan Itali adalah diisytiharkan; Victor Emmanuel II Piedmont-Sardinia menjadi  

                      Raja Itali.
            1866: Selepas Prusia menewaskan Austria dalam Perang Minggu Tujuh. Itali lampirannya     

                      Venetia.
            1870: Selepas Perancis mengisytiharkan perang ke atas Prusia, Itali lampirannya Rom.
        

Penyatuan Jerman: 1862-1871


 
            1861-1888: Pemerintahan Raja William I dari Prusia.
            1862-1890: Otto von Bismarck adalah Perdana Menteri Prussia.
            1864: Prussia dan Austria kekalahan Denmark; Prussia lampirannya Holstein.
            1866: Prusia menewaskan Austria dalam Perang Minggu Tujuh; Prussia lampirannya              

                      Hanover.
            1867: Prussia mencipta Gabungan Jerman Utara.
            1870-1871: Perang Perancis-Prusia.
            1871: Empayar Jerman dibentuk; Jerman lampirannya Alsace dan Lorraine.

Pertempuran Waterloo (1815)

Pertempuran Waterloo (1815)


Pertempuran Waterloo, berjuang berhampiran kampung Waterloo pada hari Ahad 18 Jun 1815, 1815 Kalendar pertempuran penentu Kempen Waterloo, dan Napoleon Bonaparte "lepas. Waterloo menandakan berakhirnya tempoh yang dikenali sebagai Seratus Hari, yang bermula Mac 1815 selepas Napoleon "pulangan dari Elba, di mana beliau telah dibuang selepas kekalahan dan pelepasan pada tahun sebelumnya. Kekalahan di Waterloo meletakkan akhir akhir untuk s pemerintahan Napoleon "sebagai Maharaja Perancis.
Selepas Napoleon kembali berkuasa pada tahun 1815, kebanyakan negeri yang sebelum ini menentang pemerintahannya membentuk Gabungan Ketujuh dan mula untuk menggerakkan tentera untuk menentang beliau. Kedua-dua yang pertama dipasang berdekatan dengan sempadan timur laut Perancis. Mereka terdiri daripada tentera Prusia di bawah arahan Gebhard von Blücher, dan tentera Anglo-Bersekutu di bawah pimpinan Duke of Wellington. Napoleon memilih untuk menyerang dengan harapan memusnahkan mereka sebelum mereka, dengan ahli-ahli lain Gabungan Ketujuh, boleh menyertai dalam serangan terselaras Perancis.


Kempen ini terdiri daripada empat pertempuran utama: quatre Reformasi (16 Jun), Ligny (16 Jun), Waterloo (18 Jun), dan Wavre (18 Jun - 19 Jun). Menurut Duke of Wellington, pertempuran di Waterloo adalah "perkara yang terdekat yang dikendalikan anda pernah lihat dalam hidup anda." Wellington
Hujan lebat semalaman pada 17 Jun, jadi Napoleon melambatkan memberi pertempuran sehingga tengah hari pada 18 Jun untuk membolehkan tanah kering. Wellington "tentera, yang diletakkan di seberang jalan Brussels pada tubir Mont St Jean, bertahan serangan berulang kali oleh Perancis, sehingga, pada waktu petang, Prussians tiba di kuasa dan memecah melalui rusuk hak Napoleon". Pada ketika itu, British balas diserang dan menghalau tentera Perancis dalam gangguan dari padang. Angkatan Gabungan mengikuti memasuki Perancis dan dibaik pulih Louis XVIII untuk mendapatkan takhta Perancis. Napoleon melepaskan, menyerahkan kepada pihak British, dan dibuang negeri ke Saint Helena di mana beliau meninggal dunia pada tahun 1821.


Medan perang di Belgium sekarang hari, kira-kira lapan batu (12 km) SSE Brussels, dan kira-kira satu batu (2 km) dari bandar Waterloo. 

Monday, August 13, 2012

Sistem Pemerintahan Raja Berkuasa Mutlak


1.     Selepas tamatnya Perang Bunga Ros, sistem pemerintahan beraja mutlak telah diterima oleh rakyat kerana ingin menamatkan keadaan huru-hara yang berlaku. 
      


2. Sistem
beraja mutlak yang diasaskan oleh  Dinasti Tudor memperlihatkan sebuah kerajaan yang stabil dan mendapat sokongan rakyat.
     3. Pemerintahan Dinasti Tudor adalah berdasarkan kepada Magna Carta iaitu satu piagam yang digubal untuk mengawal kuasa raja.
     4. Raja-raja Tudor tidak mementingkan prinsip kesucian raja dalam melaksanakan pemerintahan mereka

CIRI-CIRI NEGARA BANGSA


CIRI-CIRI NEGARA BANGSA
1. kerajaan pusat yang kuat dan teratur
2.  sempadan yang tertentu
3.  penduduk yang terikat bersama oleh keturunan, bahasa, sejarah atau kebudayaan tersendiri.
4.  penduduk yang taat setia kepada pemerintah mereka.
5. Contoh England, Perancis, Portugal dan Sepanyol.
 
 LATAR BELAKANG 
1.Selepas Zaman Pertengahan, telah berlaku kemerosotan sistem feudalisme di Eropah.  
2.Keadaan ini telah membolehkan raja-raja mengumpul kekayaan dan mengukuhkan kedudukannya.  
3. Ini telah membawa kepada penubuhan negara bangsa iaitu sebuah negara yang bebas daripada konsep dunia empayar dan di bawah kedaulatan raja berkuasa mutlak 
4. Negara bangsa di Eropah terbentuk melalui dinasti, keluarga baharu, perkahwinan diraja dan konsep empayar. 
5. Perkembangan ini berlaku di negara England pada abad ke-15 dan England berada  di bawah pemerintahan beraja mutlak hampir 2 abad iaitu bermula pada 1485 setelah berakhirnya Perang Bunga Ros. 
6. Sistem pemerintahan ini diasaskan oleh Raja Henry VII dari Dinasti Tudor yang memerintah England dan berakhir pada tahun 1603 semasa pemerintahan Ratu Elizabeth I. 
7. Mengikut sistem raja berkuasa mutlak, seseorang pemerintah (raja) berkuasa sepenuhnya untuk menggubal dan melaksanakan segala dasar dan kedudukannya adalah mengatasi undang-undang negara.   
8. Sepanjang pemerintahan Dinasti Tudor, England mempunyai kerajaan yang stabil dan mendapat sokongan daripada rakyat. 
9.Kerajaan ini menghormati prinsip perbatasan kuasa pemerintah seperti mana yang terdapat dalam Magna Carta dan tidak membelakangkan parlimen. 
10.  Dasar-dasar pemerintahan raja berkuasa mutlak di England seperti keagamaan, luar negeri dan perdagangan yang dijalankan oleh Raja Henry VII, Raja Henry VIII dan Ratu Elizabeth I diterima oleh rakyat.  
 11. Namun demikian semasa pemerintahan Dinasti Stuart (1603-1688), sistem pemerintahan beraja mutlak semakin diperkasakan oleh Raja James I dan Raja Charles I sebelum bertukar kepada raja berpelembagaan